Saturday, October 11, 2008

Politik Wang BUKAN Budaya Kita

New Straits Times adalah akhbar yang mendokong UMNO dan BN. NST telah bermula semenjak tahun 1845 sebagai The Straits Times and kemudian dinamakan New Straits Times pada tahun 1965. Akhbar NST untuk sekian lama telah berjaya memastikan propaganda UMNO dan BN terus menguasai pemikiran rakyat untuk memastikan mereka terus berkuasa dan memerintah dinegara ini. Hakikatnya, semenjak sebelum merdeka sehingga kini, UMNO masih terus utuh berkuasa.

Meneliti tulisan Zubaidah Abu Bakar didalam NST pada 12 Oktober 2008, organ media UMNO ini jelas mengakui bahawa UMNO yang selama ini menjadi teras dan nadi politik Melayu penuh digelumangi dengan najis budaya politik wang. Menurut tulisan ini, untuk jawatan Ketua Bahagian, seseorang calon biasanya akan membelanjakan wang RM2 hingga ke RM3 juta dan jumlahnya semakin meningkat untuk jawatan Ahli Majlis Tertinggi atau Naib Presiden.

Lebih memeranjatkan, Zubaidah mengakhiri tulisannya dengan tandatanya, “Siapa menyatakan ekonomi sekarang tidak baik?” didalam memperkuatkan intipati tulisannya untuk menyatakan UMNO penuh bergelumang dengan najis politik wang walaupun kedudukan UMNO dan BN berada diambang penghujungnya setelah prestasi mereka yang parah didalam Pilihanraya Umum ke 12 baru-baru ini. Walaupun majoriti rakyat negara ini keloh kesah diatas kesan ekonomi meleset sekarang ini tetapi segelintir kecil golongan elit UMNO ini masih gah menghamburi kekayaan semata-mata kerana kedudukan dan kuasa.

Wang Siapa?


Soalan pokok, wang siapa yang digunakan untuk memastikan kemenangan mereka didalam UMNO ini? Adakah orang-orang UMNO yang berebut jawatan ini tokoh-tokoh korporat besar antarabangsa yang mempunyai urusniaga perniagaan di New York atau di London atau di Shanghai? Adakah mereka mempunyai gedung-gedung besar atau kilang-kilang besar diseluruh pelosok dunia?

Yang pasti majoriti mereka ini sememangnya mempunyai kereta-kereta besar dan rumah-rumah mewah besar tetapi melihat cara budaya kehidupan seharian mereka, kita akan melihat mereka ini lebih kepada orang-orang yang menganggur – orang menganggur bermakna orang-orang yang tidak bekerja. Jika mereka tidak bekerja, bagaimana mereka memperolehi wang sebegitu besar yang rata-rata untuk kita sebagai rakyat biasa tidak akan memperolehinya walaupun bekerja bertungkus-lumus sehingga mati, kerana wang RM2 juta sebagai contoh yang mereka taburi adalah amat besar nilainya.

Untuk kebanyakan orang biasa, untuk berjaya didalam ekonomi, kita akan berusaha bertungkus-lumus siang dan malam dengan pelbagai risiko untuk memastikan kita relevan didalam dunia perniagaan. Pendapatan yang kita perolehi adalah melalui hasil susah payah kita dan kita berbangga dan bersyukur untuk setiap sen yang kita perolehi. Malahan lebih dari itu, sebagai rakyat yang bertanggungjawab, kita juga menyumbang kepada pendapatan negara dengan membayar cukai yang telah ditetapkan kerajaan. Wang hasil titik peluh ini tidak akan kita nodai dengan najis rasuah tidak seperti golongan elit UMNO ini yang boleh menabur wang begitu sahaja kerana mereka tidak pernah merasa susah payah untuk memperolehi wang tersebut.

Sesungguhnya, amat malang sekali, mereka ini, tanpa berbuat apa-apa, boleh kaya-raya. Mereka boleh berbelanja berjuta ringgit untuk berebut jawatan. Lebih mengecewakan lagi, mereka ini sememangnya muka tak tahu malu. Sebagai contoh, ada diantara mereka ini, berjaya mendapat undi terbanyak dan memenangi jawatan Naib Presiden tetapi kemudian didapati bersalah oleh jawatankuasa disiplin mereka sendiri dan akhirnya dilucutkan jawatan. Tetapi kini, masih lagi mahu bertanding tanpa segan silu dan sememangnya jelas bahawa najis politik wang melumuri jiwa dan raga mereka.


Najis budaya politik wang benar-benar telah berbudaya didalam politik tanahair sehingga kita langsung tidak merasa malu dengannya. Hakikatnya, sebenarnya lebih kurang malunya; untuk mereka ini mengambil secara anologi untuk berlari bertelanjang dengan menutup kepala mereka dengan baldi sekeliling padang berbanding dengan apa yang mereka lakukan sekarang ini.

Pimpinan UMNO/BN – Spesis apakah mereka ini?
Justeru itu, spesis apakah pemimpin-pemimpin UMNO ini yang jelas rata-rata mereka ini bukan tokoh-tokoh korporat antarabangsa tetapi jika kita teliti mereka lebih kepada spesis yang paling tidak produktif didalam negara kerana mereka adalah penganggur-penganggur kelas satu negara tetapi boleh berbelanja berjuta ringgit untuk berebut jawatan dan hidup didalam penuh kemewahan.

Adakah mereka ini spesis terbijak dinegara yang menggunakan kebijaksanaan akal pemikiran untuk berjaya tanpa berbuat apa-apa? Malangnya, penilaian kita terhadap pencapaian akademik mahupun tahap pemikiran majoriti mereka ini tiadalah setinggi mana. Malahan, kebanyakan mereka ini sebenarnya “low class” dari segi daya pemikiran mereka. Kekayaan mereka sebenarnya adalah kerana hubungan mereka dengan UMNO dan BN sebagai parti memerintah dan wang yang digunakan mereka sebenarnya adalah milik kita – milik rakyat.

Apa alternatif kita?

Menilai keadaan semasa terhadap UMNO dan BN bahawa walaupun mereka telah menyedari hakikat bahawa rakyat telah memberi amaran kepada mereka didalam PRU 12 tetapi malangnya mereka masih lagi mahu leka berseronok; maka kita tidak mempunyai pilihan lain melainkan untuk menolak sepenuhnya UMNO dan BN. Semakin lama UMNO dan BN berkuasa maka semakin parah kedudukan orang Melayu dan negara. Kekayaan negara tidak sewajarnya dirampok mereka setelah sekian lama kita memberi kuasa kepada mereka.

Pakatan Rakyat mungkin masih lagi serba kekurangan tetapi setakat ini lima negeri yang ditadbir oleh PR jelas telus didalam pentadbirannya. Olehkerana dasar perjuangan PR adalah untuk rakyat maka kepentingan rakyat umum menjadi teras didalam pentadbiran mereka.

Berebut kedudukan atau politik wang tiada didalam kamus didalam PR. Didalam Laporan Tahunan Parti Keadilan Rakyat Bahagian Seremban yang bersidang pada 11 Oktober 2008 melaporkan bahawa mereka hanya membelanjakan sebanyak RM67,301 didalam pilihanraya ke 12 baru-baru ini dan dengan jumlah ini amat kecil berbanding dengan jumlah yang sudah pasti jauh lebih besar dibelanjakan oleh UMNO/BN. Namun demikian, PKR Seremban telah berjaya menawan kerusi DUN Sikamat dan Ampangan yang ditandingi mereka. Jumlah perbelanjaan yang dibelanjakan PKR jauh lebih kurang dari jumlah RM100,000 yang dibenarkan yang diperuntukkan untuk setiap satu kerusi DUN dibawah Akta Pilihanraya. Malahan ironinya lagi, jumlah dilaporkan ini sebenarnya adalah pengumpulan dari sumbangan orang ramai yang meliputi semua kos perbelanjaan semasa pilihanraya.

Pengamatan terperinci didalam sejarah, sebagai contoh didalam PKR Seremban; semenjak ianya ditubuhkan, tidak pernah didapati mana-mana individu berbalah untuk merebut jawatan dan apatah lagi menggunakan wang untuk mendapatkan kedudukan didalam parti. Ini berbeza dengan UMNO Bahagian Seremban dimana baru-baru ini pihak media melaporkan ada diantara calon-calon yang ingin bertanding jawatan didalam UMNO Bahagian Seremban telah didapati terjebak didalam politik wang.

PR mempunyai ramai tokoh-tokoh yang jauh lebih bijak dan berwibawa berbanding dengan UMNO atau BN. Sebenarnya tidak sukar untuk membuat perbandingan untuk siapa yang lebih cerdas pemikiran mereka. Kita bandingkan tokoh-tokoh UMNO/BN yang sama umur dan nilai prestasi mereka dengan tokoh-tokoh PR sebagai contoh bandingkan pencapaian mereka disemua peringkat dari sekolah rendah, sekolah menengah, universiti mahupun kebolehan prestasi dialam kerjaya mahupun perniagaan maka kita akan mendapati tokoh-tokoh PR jauh lebih menyerlah berbanding dengan tokoh-tokoh UMNO mahupun BN.

Rakyat khususnya masyarakat Melayu, tanpa mengira apa kefahaman politik mereka sebelum ini wajar bijak membuat analisa dan membuat keputusan terbaik demi masa depan agama, bangsa dan negara. Menolak UMNO dan BN keluar dari pemerintahan negara adalah untuk kebaikan negara dan kita berharap dengan UMNO dan BN berfungsi sebagai pembangkang, ia mungkin boleh mengembalikan maruah UMNO dan BN untuk terus relevan di Malaysia.

Hakikat dan fakta jelas menunjukkan selagi mereka terus berkuasa, mereka tidak akan pernah insaf dan masih terus berlagak sombong dan bergelumang dengan pelbagai najis seperti najis rasuah politik. Terbukti, walaupun di akhir penghujung hayatnya, spesis UMNO dan BN ini masih tidak mahu mengerti walaupun PRU 12 hanya baru beberapa bulan berlalu.


The money politics season is back again – NST 12 October 2008
Zubaidah Abu Bakar

MARKETS around the world may be tumbling but not the trade within Umno.

In a party where vote buying in various forms plays a crucial role in deciding winners in party elections, expectations of big rewards are always high. So who cares about the looming economic slowdown.A representative of an Umno top leader, who is eyeing a higher position in the March party polls, does not discount higher demands from delegates just because times are bad.

He was at Sekolah Menengah Sains Machang where the Machang divisional meeting was held on Friday to see whether his boss would reap the seeds he had sowed.

The aspirant, a Datuk from a state down south, did not get the nomination he so much desired.

No prizes for those who guess right what this Datuk will do next to secure nominations.

This is the kind of risk candidates have to endure. But they have no qualms about having to part with huge amounts of money in return for a small cross next to their name on the ballot paper.

There is no way a candidate can be 100 per cent sure of getting the votes of those who benefited from the splurge. Only the hope that they would be remembered when delegates cast their votes.

Millions of ringgit were said to have been spent in the Umno elections in 2004.

There is no official figures but Umno admitted that the malaise was acute.

The fact that a leader who won a senior post was found guilty and suspended for three years for being involved in money politics soon after he secured a big win, speaks volumes of the problem in Umno.

In his book titled Dilema Neraca Retak (Dilemma of a Cracked Balance) former Umno member and independent MP Datuk Ibrahim Ali said one needs at least RM1 million to win a division chief's post.

The book was published in August 2004, before the last Umno elections.

The former Umno supreme council member said that the amount needed should be higher now.
More so, among candidates who had started campaigning as early as a year ago.

"In Kuala Lumpur especially, where guests are entertained at hotel lounges and coffee houses, the amount can double," he said.

Candidates still continue to finance overseas trips despite strict regulations forbidding them.
Instead of sending large groups at a time for trips to Jakarta and Bangkok or to perform the umrah (minor haj), the number has now been reduced to five or six per batch to avoid detection.

A divisional vice-chief aspirant said a divisional leader now needed between RM2 million and RM3 million to secure the post.

And how much do you imagine it takes to be elected to the supreme council or a vice-presidency?

It was widely speculated that a candidate for one of the three vice-president's posts in 2004 had paid RM1,000 to each delegate.

There were about 2,000 of them then!

Incumbents, especially those holding government positions, usually resort to using money and power to ensure they are not challenged at the divisional level.

The quota system requiring a minimum number of nominations to contest is also said to be helping to keep money politics alive.

There is much talk about a senior leader who has been doing almost nothing else except giving away duit raya since a week before Hari Raya.

The green-coloured packets at his Hari Raya open house yesterday were also much thicker.
People claiming to be in the know said more than RM250 million had already been spent so far.

The acute problem of money politics is evident from the large number of reported cases received by the Umno disciplinary board and arrests made by the Anti-Corruption Agency.

The disciplinary board found itself handling more than 500 reports of sabotage and money politics during elections at the 20,000 UMNO branches that ended last month.

Umno’s 191 divisions are holding their meetings and God alone knows the numbers of cases of money changing hands since divisions are supposed to nominate candidates for top party posts.

And being masters in the art of the possible, candidates usually escapes the arm of the law, except for a handful of unlucky ones.

They will somehow find ways to circumvent party regulations; using the services of campaign managers and agents to do legwork.

Who says the economy is in a bad shape?