Friday, April 3, 2009

Najib: Penentu Masa Depan UMNO dan BN

Didalam suasana ekonomi merudum dan politik tidak menentu ketika ini, peralihan kuasa kepimpinan negara daripada Abdullah Ahmad Badawi kepada Najib Abdul Razak yang berlaku pada 3 April 2009 adalah sesuatu yang amat menarik untuk kita dalami dan analisa. UMNO dan BN memperjudikan nasib dengan memberi ruang seluas-luasnya kepada anak mantan Perdana Menteri Malaysia kedua untuk menentukan masa depan mereka.

Najib menghadapi tugas berat didalam menangani kedua-dua isu ini. Hidup dan matinya UMNO dan BN bakal ditentukan didalam konteks samada Najib berjaya atau tidak didalam menangani permasalahan-permasalahan negara yang amat berat didalam masa sokongan rakyat terhadap BN telah mula rapuh dan pudar. Sudah pasti langkah-langkah kepuraan tanpa keikhlasan akan memastikan UMNO dan BN terjerumus keliang lahad. Penasihat-penasihat Najib perlu menasihatkan Najib bahawa didalam era teknologi maklumat ketika ini, pemimpin perlu benar-benar telus dan ikhlas kerana kepuraan mungkin boleh mengelirukan rakyat tetapi ia hanya untuk seketika.

Karier Politik

Didalam karier politik Najib, beliau telah melalui liku-liku perjalanan yang amat mudah kerana didalam kebanyakan situasi, Najib telah menang tanpa bertanding. Najib terjebak dengan politik apabila menang tanpa bertanding di Pekan pada tahun 1976 setelah kematian ayahnya dan muncul sebagai ahli Parlimen termuda negara didalam usia 22 tahun. Didalam kekecohan politik UMNO tahun 1987, Najib telah dilantik sebagai Pemangku Ketua Pemuda UMNO. Walaupun Najib menang dengan pertandingan didalam merebut salah satu dari tiga kerusi Naib Presiden UMNO pada tahun 1996 dan 2000 tetapi sekali lagi Najib dipilih tanpa bertanding untuk jawatan nombor dua UMNO pada September 2004. Pada Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini, Najib sekali lagi dipilih tanpa bertanding untuk menduduki kerusi Presiden UMNO untuk memberi laluan mudah kepada beliau untuk menduduki kerusi Perdana Menteri Malaysia yang keenam.

Namun demikian, pertarungan sengit Najib di Parlimen Pekan pada tahun 1999 mencemaskan kedudukan beliau. Najib nyaris tumpas dengan hanya memenangi pilihanraya dengan hanya majoriti 241 undi sahaja. Najib memperolehi 13,148 undi berbanding dengan lawannya Ramli Mohamad dari PAS yang memperolehi 12,907 undi manakala terdapat 631 undi rosak. Malahan sehingga kini, ramai pihak yang meragui kemenangan sebenar Najib didalam pertempuran beliau dengan seseorang yang tidak begitu dikenali yang mewakili PAS ketika itu.

Pengalaman pahit ini telah menyedarkan Najib untuk menjaga Pekan sebaik mungkin. Bermula dari tarikh itu, pelbagai program dan aktiviti dibawah biayai kewangan negara ditumpukan di Pekan, Pahang. Program-program nasional telah dilancarkan di Pekan dan Najib tidak mahu dimalukan lagi dengan memastikan beliau menumpukan banyak masa untuk berjinak-jinak dengan pengundi-pengundi di Pekan.

Hari Pertama Sebagai PM

Didalam kemelut kecemasan setelah tewas di Kuala Terengganu dan Permatang Pauh, Najib amat khuatir BN akan tersungkur pada 7 April 2009 didalam tiga pilihanraya kecil – Bukit Gantang, Bukit Selambau dan Batang Ai. Kekalahan ini adalah petanda buruk dan Najib mahu memastikan BN dibawah kepimpinannya mendapat kepercayaan baru rakyat bahawa beliau akan mampu mebawa perubahan dengan slogan “One Malaysia”nya.

Najib cuba mengambil langkah popular yang kononnya demokrasi dan kebebasan subur dibawah kepimpinannya dengan menarik balik sekatan terhadap terbitan Harakah dan Suara Keadilan. Tigabelas tahanan ISA termasuk dua dari lima pemimpin Hindraf juga dibebaskan serta-merta. Beliau juga mengumumkan akta zalim ISA akan dikaji semula. Najib amat terdesak didalam usaha untuk mendapat kepercayaan rakyat dengan mengumumkan tiga perkara ini didalam ucapan rasminya yang pertama yang disiarkan melalui media perdana.

Namun, keikhlasan Najib untuk menyuburkan demokrasi di Malaysia masih disangsikan oleh ramai pihak. Najib bukan orang baru didalam politik. Beliau telah berada didalam kepimpinan UMNO dan BN sejak lebih dari 30 tahun yang lalu. Pemikiran, gaya, cara, budaya dan hidup Najib telah digelumangi dengan cara dan etika UMNO dan BN. Akta zalim, tahan tanpa bicara ISA perlu dimansuhkan serta-merta jika Najib benar-benar ikhlas ingin memperjuangkan keadilan dan demokrasi dinegara ini. Mana-mana individu yang dituduh melakukan kesalahan perlu dibawa keruang keadilan dengan memberi mereka peluang untuk dibicarakan dimahkamah terbuka dan bukan ditahan tanpa peluang untuk dibicarakan. Membebaskan segelintir kecil tahanan lebih menunjukkan ketidakjujuran didalam usaha mengelirukan rakyat. Najib masih was-was untuk memansuhkan ISA kerana ISA boleh digunakan sebagai senjata untuk menakut-nakutkan musuh-musuh politiknya.

Membebaskan Harakah dan Suara Keadilan didalam hanya tiga hari sebelum tarikh pilihanraya kecil tidak akan memberi kesan apa-apa kerana kedua-dua ini adalah media cetak dan ia menghadapai keterbatasan kemampuan didalam keterbatasan pengeluarannya untuk mempengaruhi pengundi-pengundi disaat-saat akhir menjelang tarikh mengundi. Tujuan asal mengekang permit kedua-dua media cetak ini adalah untuk mengelakkan pengaruhnya didalam ketiga-tiga pilihanraya kecil ini.
Nizar mempunyai rekod cemerlang sebagai MB Perak dan mendapat kepercayaan majoriti masyarakat Melayu dan bukan Melayu

Jika Najib jujur, pihak lawannya wajar dibenarkan untuk menggunakan media-media elektronik seperti tv dan radio untuk menyampaikan maklumat atau pandangan mereka kepada rakyat. Malangnya, media-media elektronik perdana negara masih dipenuhi dengan propaganda-propaganda UMNO dan BN. Parti lawan tidak diberi ruang langsung dan ini seolah-olah didalam perlawanan tinju hanya gambar seorang peninju sahaja yang muncul manakala peninju yang seorang lagi langsung tidak dikeluarkan. Peninju yang ditaja oleh BN ini seorang sahaja yang beraksi menumbuk dan menari diatas gelanggang dan inilah yang ditonjolkan oleh rancangan-rancangan di TV Malaysia.

Manikumar calon PKR di Bukit Selambau walaupun muda tetapi mempunyai rekod bersih dan visi yang jelas
Sewajarnya, Najib didalam ucapan sulungnya menekankan bagaimana ia perlu mengukuhkan kedudukan ekonomi negara dengan menggariskan polisi-polisi untuk mempertingkatkan ekonomi serta mengukuhkan perpaduan negara didalam memacu Malaysia untuk bersaing didalam dunia yang serba kompetitif ketika ini.

Imej Najib

Permasalahan utama Najib adalah untuk membersihkan imejnya. Politik dibayangi oleh persepsi. Samada persepsi itu benar atau salah ia adalah perkara kedua kerana malangnya didalam suasana politik semasa, persepsi ini bakal menentukan untung nasib seseorang pemimpin. Justeru itu seseorang pemimpin perlu memastikan bahawa persepsi rakyat kepada mereka adalah sentiasa baik.

Isu pembunuhan Altantuya menghantui gerak geri Najib

Najib digelumangi dengan isu pembunuhan Altantuya yang bukan sahaja menjadi isu didalam negara tetapi telah menjadi bahan cerita dimedia antarabangsa. Kekaburan didalam sebab musabab gadis jelita Mongolia ini dibunuh secara kejam masih menjadi tanda tanya. Apakah motif dua orang anggota polis Unit Tindakan Khas yang dituduh membunuh Altantuya dengan Abdul Razak Baginda dan apakah pula hubungan Abdul Razak Baginda dengan Najib.

Isu Najib ditangkap berkhalwat di Negeri Sembilan dengan seorang artis popular satu masa dahulu masih menjadi perbualan orang. Begitu juga isu-isu pengautan kontrak-kontrak besar dan kecil yang dikaitkan khususnya dengan isterinya Rosmah Mansor masih sibuk diperkatakan orang. Jika Najib gagal membersihkan namanya, beliau akan dibayangi dengan permasalahan imej. Persepsi-persepsi negatif yang ada sekarang terhadap Najib menyebabkan beliau akan menjadi liabiliti atau beban kepada UMNO dan BN.

Gaya Kepimpinan Politik

Najib naik kepersada nombor satu kepimpinan negara dengan pelbagai imej negatif bersamanya. Kesan imej negatif ini mungkin bakal mencorak gaya kepimpinan Najib. Keadaan ini mencemaskan ramai aktivis-aktivis politik yang tidak sealiran dengan UMNO dan BN. Sememangnya sudah dijangka, Najib akan mengambil langkah-langkah popular untuk mendapatkan kembali kepercayaan rakyat terhadapnya diawal hari-hari pentabirannya. Sedikit demi sedikit, Najib mungkin boleh diterima oleh rakyat jelata bahawa beliau kononnya benar-benar jujur dan sememangnya mahu membawa perubahan. Namun, selagi Najib tidak “bertaubat nasuha”, lawan-lawan politik Najib akan tetap menyerang Najib khususnya faktor-faktor peribadinya. Maka ketika itu mungkin Najib akan mengeluarkan “taringnya” untuk mengenakan tindakan-tindakan terhadap musuh-musuh politiknya.

Andaikata ini berlaku, ia akan membantutkan perkembangan negara. Justeru, sebagai pemimpin nombor satu negara, Najib perlu benar-benar telus dan ikhlas memimpin negara. Lawan politik beliau adalah juga rakyat Malaysia dan sepatutnya diberi ruang untuk bersuara. Kepimpinan adalah tanggungjawab dan akhirnya segala apa yang kita lakukan akan diadili di hari kemudian. Sebagai manusia biasa, Najib perlu akur bahawa beliau juga melakukan kesilapan. Untuk menjadi pemimpin besar, Najib wajar menerima dan akur atas apa-apa kesalahan yang telah pernah dilakukan dan bertaubat dengan erti kata taubat yang sebenar-benarnya. Kemudian, Najib perlu komited untuk membawa perubahan yang terbaik untuk kepentingan rakyat dan negara. Jika ini berlaku, Najib atau keluarganya tidak akan mati dengan kekayaan melimpah ruah kerana keinsafan akan menyedarkannya bahawa kuasa dan harta adalah pinjaman semata-mata dan setiap manusia akan kembali menghadapi Tuhannya.