Friday, February 6, 2009

Kudeta Di Perak, Rahmat Buat Pakatan Rakyat

Najib Abdul Razak dan keseluruhan kuncu-kuncunya tertawa besar diatas kudeta yang berlaku di negeri Perak Darul Ridzuan sekarang ini. Mereka tersenyum lebar diatas kebiadapan mereka menggunakan taktik Machiavelli – “the ends justify the means” – matlamat menghalalkan cara untuk menumbangkan kerajaan negeri Pakatan Rakyat yang sah. Tarikh 6 Februari 2009 telah menjadi salah satu dari detik-detik hitam disepanjang pemerintahan Perikatan/BN semenjak kemerdekaan negara.
Najib boleh tersenyum lebar sekarang tetapi kudeta Perak bakal membawa BN ke detik-detik kehancurannya

Zamry Abdul Kadir wajar merasa malu kerana perlantikannya sebagai Menteri Besar Perak yang ke 11 dicemari dengan kontrovesi dan insiden yang memalukan di Masjid Ubudiah dan Istana Iskandariah. Setakat ini, masih tiada kepastian tiada unsur-unsur rasuah atau ancaman yang menyebabkan tiga orang Ahli Dewan Undangan Negeri Pakatan Rakyat – Jamaluddin Mohd Radzi, Mohd Osman Mohd Jailu dan Hee Yit Foong menjadi badut negara.

Zamry Abdul Kadir wajar merasa malu diatas perlantikannya sebagai MB Perak ke 11

Disebalik kesedihan pencinta keadilan dan majoriti rakyat negara ini khususnya di Perak dan di Malaysia amnya dari semua lapisan masyarakat meliputi Melayu, Cina mahupun India terhadap peristiwa kudeta yang dipelopori oleh Najib, malapetaka ini sebenarnya adalah rahmat untuk Pakatan Rakyat. Najib yang masih belum ditabalkan sebagai Perdana Menteri Malaysia sebenarnya bakal menjadi Perdana Menteri Malaysia yang paling singkat tempoh perkhidmatannya. Pilihanraya Umum yang ke 13 yang perlu diadakan selewat-lewatnya pada tahun 2013 bakal menguburkan UMNO dan Barisan Nasional serta mengakhiri kuasa pemerintahan mereka.

“Wake Up Call” Untuk Mengukuh Dan Memantap Barisan Kepimpinan PR

Malapetaka Perak sebenarnya menjadi “wake up call” untuk Pakatan Rakyat memantapkan dan memperkukuhkan barisan kepimpinan mereka disemua peringkat baik di bahagian/kawasan, negeri mahupun nasional. Saringan pemilihan calon-calon untuk bertanding samada diperingkat DUN mahupun Parlimen akan dilakukan dengan lebih hati-hati dimasa yang akan datang.

Proses pendidikan atau “pentarbiyyahan” akan dipertingkatkan untuk semua lapisan kepimpinan untuk memastikan kesemua pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat komited untuk berkhidmat untuk rakyat dengan kualiti kecermelangan. Keghairahan didalam berpolitik sebelum ini mungkin mengalpakan kepimpinan Pakatan Rakyat betapa penting proses “pentarbiyyahan” yang berterusan didalam agenda utama aktiviti-aktiviti kepartian.

Kemenangan yang bakal diperolehi oleh Pakatan Rakyat didalam PRU ke 13 yang akan datang perlu diisi dengan pembangunan yang seimbang untuk membolehkan Malaysia bangkit sebagai salah satu negara terbaik didunia. Untuk ini, barisan kepimpinan yang dibariskan mesti mempunyai nilai-nilai kualiti untuk mempertingkatkan tahap kehidupan individu, keluarga dan negara di Malaysia. Peristiwa kudeta di Perak menginsafkan mereka betapa mereka perlu lebih bersedia sepenuhnya dan tempoh empat tahun yang mendatang akan digunakan untuk memperbaiki segala aspek kelemahan khususnya yang berkaitan dengan ciri-ciri kepimpinan.

Kuasa Rakyat Kuasa Mutlak

Disebalik keghairahan Najib untuk menebus kemaluannya diatas kekalahan didalam dua Pilihanraya Kecil – Permatang Pauh dan Kuala Terengganu, beliau sebenarnya gagal menelah bahawa kudeta di Perak telah membangkitkan kebencian rakyat yang meluap terhadap UMNO khususnya dan Barisan Nasional amnya. Pemerhatian oleh ramai pengkaji-pengkaji, majoriti rakyat tidak lagi boleh menerima kebiadapan BN didalam menilai usaha rampasan kuasa yang berlaku di Perak sekarang ini.
Mohammad Nizar telah berjaya mentadbir negeri Perak secara adil dan saksama

Kuasa dan keangkuhan telah digunakan untuk menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di Perak dibawah kepimpinan Mohammad Nizar Jamaluddin. Nizar yang setakat ini didalam tempoh pentadbiran yang singkat telah membuktikan kejayaannya mentadbir kerajaan negeri dengan baik. Malapetaka ini telah menyedarkan dan menginsafkan rakyat bahawa penyakit UMNO dan BN sebenarnya memang sudah terlampau parah. Ianya sudah menjadi barah yang tidak mampu untuk diubati lagi. Untuk menyelamatkan negara, UMNO dan Barisan Nasional perlu disingkirkan dari kepimpinan negara. PRU ke 13 bakal menjadi landasan yang terbaik untuk rakyat membuktikan kuasa mereka.

Peristiwa 16 September 2008

UMNO dan BN menggunakan kegagalan Anwar Ibrahim untuk mengambil alih kerajaan pada 16 September 2008 sebagai alasan untuk menghalalkan tindakan kudeta mereka di Perak. Walaupun, telah ada niat untuk PR mengambil alih kuasa negara menerusi penerimaan lompatan parti, namun rakyat Malaysia bersyukur kepada Yang Maha Esa, ianya tidak berlaku kerana ia bukan kaedah yang terbaik didalam usaha Pakatan Rakyat mengambil alih kuasa dinegara ini. Untuk PR, ia hanya tinggal sekadar niat tetapi tidak dilaksana dan tidak terlaksana. Tetapi, UMNO dan BN jelas jauh lebih jahat, mereka telah melakukannya.

Umum mengetahui bahawa bukan kesemua kepimpinan PR bersetuju untuk mengambil alih kuasa didalam Peristiwa 16 September 2008 yang dihebohkan oleh kepimpinan BN ketika ini. Anwar Ibrahim sebagai manusia biasa boleh melakukan kesilapan didalam percaturan politiknya tetapi Allah telah memandu beliau dengan kegagalan peristiwa tersebut.

Secara dasarnya, PR wajar menerima mana-mana individu untuk menyertai PR jika mereka insaf dan membuat keputusan secara sendiri tanpa dipengaruhi demi untuk kepentingan rakyat dan negara. Walaubagaimanapun, Pakatan Rakyat tidak wajar untuk memujuk apatah lagi menggunakan habuan atau ancaman didalam menarik ADUN atau ahli-ahli Parlimen parti lawan untuk menyertai mereka. Hakikatnya, kemenangan mana-mana wakil rakyat, pengaruh parti pegangan calon-calon yang bertanding mempengaruhi mereka didalam membuat keputusan siapa yang akan mereka undi.

Untuk menang, Pakatan Rakyat perlu menang secara beradap. Rakyat Malaysia tidak bodoh. Mereka mampu menilai yang mana baik dan yang mana buruk. Cuma, Pakatan Rakyat perlu memastikan rakyat memperolehi kesemua maklumat secara adil. Penguasaan media oleh BN dinegara ini adalah didalam usaha-usaha mereka untuk memberi maklumat yang tidak tepat kepada rakyat untuk mereka terus berkuasa dinegara ini perlu dibendung. Walaubagaimanapun, perkembangan dunia teknologi maklumat ketika ini membolehkan ia memberi sedikit ruang kepada Pakatan Rakyat menyalurkan maklumat kepada rakyat.